Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Információk papírkép rendeléséhez - segítség azonos vagy eltérő méretű fotók rendelése esetére

A képarányok tekintetében eltérő az analóg és a digitális fényképezés. Az analóg területen a 35 mm-es negatív (film) aránya 2 : 3. Ennek eredményeként például (10 cm széles fotópapír tekercsre előhívva) mindig 10x15 centiméteres képformátumot kapunk. A jelenlegi digitális fényképezőgépek képaránya általában 3: 4 az alapértelmezett beállítás miatt. Méreteltérést okozhat a képek egyedi méretezése (pl. képkivágás), illetve ha a képek két vagy többféle fényképezőgéppel illetve beállítással készültek. Ennek eredményeként például ugyanerre a 10 cm széles fotópapír tekercsre történő előhíváskor a papírkép 10x13,5 cm lesz. Egy 10 x 15 cm-es fénykép esetében így a motívumból egy rész levágásra kerülne a fényképkidolgozás során.

Képkidolgozás esetében szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy azt az Európában már kiválóan bevált megoldást alkalmazzuk, hogy a beküldött felvétel oldalarányainak megfelelő méretezésű papírképet készítünk. Ebben az esetben a kép magassága mindig a megrendelés szerint adott, szélessége az Ön által leadott állomány függvényében változik (változó/dinamikus nyomtatási méret) és a papírképre a felvétel minden pontja rákerül. A fénykép magassága ebben az esetben 10 cm lesz (fekvő formátumú képeket véve alapul). A fényképek hossza azonban (az eltérő oldalarányok miatt) változó lehet, hiszen ezek a levilágítás során a méretarányos képfájlból adódnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy különböző képarányú felvételek különböző szélességű nyomatot eredményeznek.

Formátum 3:4:

9-es = 9x11 cm
10-es = 10x13 cm
11-es = 11x15 cm
13-es = 13x17 cm
20-as = 20x27 cm
30-as = 30x40 cm

Amennyiben felvételei nem a klasszikus formátumban (2:3) készültek, de ilyen oldalarányú papírképeket szeretne, azaz amennyiben képeit egy méretben szeretné megkapni, (mert pl. készen kapható keretbe tenné őket) javasoljuk akkor válasszon az alábbi lehetőségek közül:

 • ügyeljen arra, hogy fényképezőgépén a képméret ne változzon, exponáljon mindig ugyanazzal a képfelbontással, oldalarány beállítással
 • képeit a kidolgozásra való elküldés előtt méretezze át egy képszerkesztő programmal, amiben méretre vághatja képeit, vagy
 • ne online felületről rendeljen, hanem töltse le honlapunkról ingyenesen a CEWE FOTÓVILÁG rendelőszoftvert. A képszerkesztő programban méretre vághatja képeit, vagy ha nem szeretne képek kivágásával bajlódni, akkor a rendelés folyamán válassza a „Klasszikus képméret” lehetőséget. A szoftverben tehát lehetősége van választani az Eredeti formátum (teljes motívum az oldalra kerül, de ha nem azonos az oldalarány, akkor a szélesség változó lehet), vagy a Klasszikus képméret 2:3 (a képek mérete azonos lesz, de ha az arány változó volt, akkor egyes felvételekből levágódhat) között. A képrendelő felületen (szoftveres és online is) keresztcsíkos területtel jelöljük azt a részt, amely levágásra kerül fotóiból. Papírképei csak így lesznek egyformák és szabványméretűek. Ha Önnek fontosabb, hogy minden motívum megjelenjen a papírképeken, akkor válassza az „Eredeti képméret” lehetőségét. Ilyenkor a papírképek mérete megegyezik az eredeti felvételek oldalarányával, ami csakis azon múlik, hogy Ön milyen beállításokkal fotózott (négyzetes, panoráma, normál, egyéni stb.)
 • Ha van a fényképezőgépen, akkor használja a 3:2 beállítást. Ebben az esetben a kidolgozott papírképek a jól megszokott analóg méretekben kerülnek kidolgozásra (pl. 10x15 cm méretben).

Fontos tudnivaló még, hogy a nyomtatás tekercspapírra történik, így annak mérete a meghatározó. A pontos méretek (1-1 mm eltérés lehetséges a tekercsek között):

 • 9x13: a tekercs szélessége 89 mm
 • 10x15: a tekercs szélessége 102 mm
 • 11x17: a tekercs szélessége 114 mm
 • 13x18: a tekercs szélessége 127 mm
 • 15x20 cm: a tekercs szélessége 203 mm (csak prémium papíron elérhető)
 • 20x30: a tekercs szélessége 203 mm
 • 30x40: a tekercs szélessége 305 mm

A fehér szélek elkerülése végett a gép nagyobb területre világít le, mint amekkora a papír, így a széleken 2-2 mm tartalom elvész, illetve a vágógép oldalt 1-1 mm-t levág a hosszából. (A papírképek magassága ilyenkor is mindig fix, illeszkedik a fotópapír tekercs méretéhez (pl. 10-es), a képek hosszúsága lesz eltérő.)

Ha további kérdése van a képaránnyal kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal, a (06-1) 451-10-88-as telefonszámon, hétfőtől – vasárnapig 8.00-17.00. óra között.

Fotókidolgozás megrendelése most