Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Nem vagy egyedül 2023 kampány – esélyegyenlőség és kapcsolódás a szoptatásban kiállításán

A „Nem vagy egyedül 2023” kampány – esélyegyenlőség és kapcsolódás a szoptatásban kiállításán megtekinthető a nem mindennapi fotósorozat.

Szöveg és fotó: 2Be Comm

Varga-Szabó Barbara hívta életre a Nem vagy egyedül kampányt, amelynek fotóit Erberling Eszter készítette. A CEWE örömmel támogatta a kiállítást csodálatos vászonfotók gyártásával

Büszkén csatlakozott a CEWE a „Nem vagy egyedül 2023” kampányhoz, amely azokra az édesanyákra és kisbabájukra hívja fel a figyelmet, akik az átlagosnál több odafigyelést igényelnek. A kampány megálmodója, Varga-Szabó Barbara olyan nők történetét tárja elénk, akik valamilyen trauma miatt nehezebben tudták táplálni a csecsemőjüket, és az anya-baba egység sérült, vagy épp ellenkezőleg, a trauma feloldását segítette.

A kampány üzenete: Nem vagy egyedül!

A kampány fotókiállításának – amely április 17-étől látogatható Budapesten az Eötvös10 Művelődési Házban – különleges fotóanyagát Erberling Eszter fényképezte. A fotóművésztől megtudtuk, mélyen érintette a felvételek elkészítése, ugyanis ő is érintett a témában, ráadásul egy közeli ismerőse is a kamerája elé került a szoptató anyák sorában.

Tabutémákat döntöget a kiállítás. Varga-Szabó Barbara 18 éve csecsemő- és gyermekápoló, ami már önmagában csodálatos küldetés, de úgy érezte, valamit még tennie kell azokért a nőkért, akik egyedül érzik magukat a problémájukkal. Szívügyének érzi az új- és koraszülött babák segítését.
– Ebben a kampányban nem csak az élet kezdetén van a hangsúly, inkább a szoptatás került fókuszba. A baba és az édesanya közötti egység meghatározó. Fontos lenne, hogy az első pillanattól kezdve minden anya és gyermeke személyre szabott ellátásban részesüljön. Kulcsfontosságú pillanat, hogy születés után a babát a szülei mellkasára helyezzük. Nehéz volt megtapasztalni a Covid ideje alatt, hogy erre korlátozottan volt csak lehetőség. Pedig, ha összebújsz a gyermekeddel, a világ már nem olyan fájdalmas hely többé – osztotta meg velünk gondolatait Barbara, aki ősszel egy felhívást tett közzé: olyan anyukákat keresett, akik valamilyen nehézségbe ütköztek a szoptatás alatt.

Sokszor hallottam azt a mondatot, hogy: „Egyedül érzem magam.”

– Olyan tabutémákról van szó, amelyekről legtöbbször még a barátnőinknek sem szívesen beszélünk. Inkább vívódunk magunkban miattuk. Segítséget sem merünk kérni, mert félünk, hogy a kérdés puszta feltevése is butaság. Pedig az, ami megfogalmazódik egy szülőben, nagy segítség a szakember számára is. Sokszor hallottam azt a mondatot, hogy „egyedül érzem magam”. Így született meg a kampány neve is. Szeretném a szakma és a társadalom figyelmét felhívni arra, hogy koncentráltabban figyeljünk azokra, akiknek feldolgozandó problémájuk van – tette hozzá a „Nem vagy egyedül 2023 kampány megálmodója, akivel hat évvel ezelőtt is karöltve működött együtt a CEWE. Akkor a szoptatás természetességén volt a hangsúly, mely témából szintén gyönyörű és népszerű kiállítás valósult meg.
– Akkor beküldött fotókból dolgoztunk. A képek őszintesége a szívekig hatol. Ezúttal egy fotós, Erberling Eszter kameráján keresztül ismerhetjük meg ezeket a csodálatos édesanyákat, akik vállalták történetüket a nyilvánosság előtt, és teljesen kitárulkoztak, hogy bátorítsák az éppen hasonló cipőben járókat és átadják az üzenetet, hogy: Nem vagy egyedül! – tette hozzá.

A fotós is érintett a témában

– Édesanyaként úgy éreztem, hogy ez egy olyan téma, amire érdemes a figyelmet ráirányítani – kezdte Eszter.
– Nekem is voltak nehézségeim a szülés előtt, alatt és után is. Ez a kampány csokorba foglalja ezeket a küzdelmeket, a képi világ által pedig jobban azonosulni lehet az üzenettel – magyarázta Eszter, aki bevallotta, vegyes érzései voltak a kampány fotóinak készítése alatt.
– Izgatott voltam, ugyanakkor felütötte fejét a félelem is a lelkemben, hiszen az érintettségem miatt azonosulni tudtam egy-egy történettel. Nem mindig volt könnyű, próbáltam kívülálló maradni, hogy a résztvevők történetének legmeghatározóbb mozdulatait tudjam elkapni – árulta el a fotóművész, majd hozzátette, volt olyan fotózás, amelyik után otthon könnyekben tört ki. Az édesanyák között ugyanis van egy Barbarával közös ismerősük, Mariann.
– Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, ők pedig osztálytársak voltak, és Mariann volt, aki ajánlott engem Barbinak. Az ő történetük is szívszorító. Nagyon drukkolok nekik, hogy sikerüljön a hamburgi út – tette hozzá.

Nem csak elegánsak, tartósak is a vászonképek

A CEWE vállalta, hogy a téma fontosságához méltón a legmagasabb minőségben vászonképeket nyomtasson a fantasztikus képekből.
– Nagyon hálásak vagyunk a CEWE-nek, mert profi segítséget kaptunk az anyagválasztásban. A fotók vászonon elevenednek meg. A legjobb minőségben kerültek falra ezeknek a csodálatos és erős nőknek a történetei. Nem csak elegáns, tartós is lett a végeredmény, ami azért fontos, mert a kiállítás járni fogja az országot. Az első két állomás a fővárosi Eötvös10 Művelődési Ház, aztán a Lipták Villa – tudtuk meg Esztertől.

A Nem vagy egyedül fotókiállítás május 2-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Házban.