Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Szerkesztési tippek

Berkes Zsuzsanna díjazott CEWE fotókönyve

“Válasszunk bármilyen úti célt, ne felejtsük el soha, hogy ne hozzunk magunkkal mást, csak fotókat, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábunk nyomát.” - Ezt az idézetet követi Berkes Zsuzsanna és férje, Tamás, akik hétvégente felkapják a hátizsákjukat és nekivágnak a Természetnek. Zsuzsanna 2014 óta szerkeszt CEWE FOTÓKÖNYVEKET a családnak, reméli, legutóbbi, díjnyertes kötete láttán sokan kapnak kedvet a túrázáshoz.

Tamás tapasztalt túrázó: 65-100 km-es teljesítménytúrákon is részt vesz

Még csak az országhatárt sem kell elhagyni ahhoz, hogy meseszép helyeken barangoljon az ember. És valóban, Magyarország telis-tele van csodával. Tamás több mint 30 éve járja az országot és a Tátrát, többször kipróbálta magát 24 órás teljesítménytúrákon is, tapasztalt túrázónak számít. Legnagyobb örömére feleségével, Zsuzsannával is meg tudta szerettetni a komfortzónából való kilépés élményét, így most már együtt kerekednek fel hétvégente.
- Szenvedélyem a természet és a túrázás, amióta az eszemet tudom, úton vagyok – kezdi Tamás. - 65-100 km-es, szervezett gyalogtúrákon is sokszor részt vettem, óriási élmény! Sajnos, a hosszabb utakra a párom nem tudott csatlakozni, mert az állóképessége nem engedte, de mivel az elmúlt években rengeteget mentünk együtt, most már simán le tudja gyűrni a 20 km-es távokat is, úgy, hogy közben akár 1.000 méternyi szintkülönbséget teszünk meg - csak felfelé. Nagyon büszke vagyok rá, leginkább azért, mert mindezt egy gerincműtétet követően érte el! A feladatmegosztás a következő: én megszervezem az útvonalat, ő pedig az élmények képi megörökítéséért felel – meséli Tamás.

Hétvégente együtt túrázik a család

Nem sajnálják az időt a fotózásra – mobillal fényképeznek

A házaspár már gyakorlott amatőr fotósnak számít. Kitapasztalták, melyik témának mi áll jól, ezért fotókönyveik kifejezetten látványosak.
- Telefonnal fotózunk, a feleségem képei általában a jobbak – ismerte el Tamás nevetve. - Azok a képek, amelyeket úgymond klasszikus szemmagasságból készít az ember, unalmasak, hiszen mindenki ugyanazt látja. Újfajta perspektívákat kell keresni, és ezekre időt kell szánni: hasaljunk le, vagy állítsuk fejre a mobilunkat, hogy még közelebb kerüljön a földhöz az optika, és használjunk portrémódot, ha mosni szeretnénk a hátteret! - meséli Tamás.

Tamás tippje: ne a megszokott szemmagasságból fotózzunk, ha kell hasaljunk le. Ő itt éppen egy növényt fényképez.
Ez a fotó portrémódban, hasalva készült

„Az évek múlásával egyre értékesebbé válnak a fotókönyveink”

Zsuzsa 8 évvel ezelőtt készítette el a család első CEWE FOTÓKÖNYVÉT, s azóta sorra szerkeszti a köteteket. A 2020-as évekről szóló könyv, amely a 365 nap 52 hétvége 32 túra címet viseli, annyira magával ragadott mindenkit, hogy díjazott lett a tavalyi CEWE FOTÓKÖNYV pályázaton.

Zsuzsa hónapokig szerkesztette a díjazott fotókönyvet, amikor volt egy kis ideje, akkor azzal foglalkozott

- Nagyon sok energiát fordítok a fotókönyvekre, egy-egy kötet hónapokig készül, mert a szerkesztés rendkívül aprólékos: többszáz fotóból választom ki például azt az 5-6 darabot, melyek végül bekerülnek az adott oldalra – vette át a szót Zsuzsa, aki szereti a szimmetriát és az egyszerűséget, így az oldalak hangulata ehhez igazodik.

Nemcsak a fotók és az élmények miatt élvezet lapozgatni Zsuzsáék könyveit: a különleges, és ízléses szerkesztési megoldások is izgalmassá teszik

- Nagyszerű kiegészítőket találhatunk a CEWE Fotóvilág szoftverben, amelyek segítségével gazdagabbá, látványosabbá tehetjük az elképzeléseinket. Az éves albumaim időrendben, így az évszakok sorrendjében tartalmazzák a képeket, az idézetek pedig ezekhez igazodnak. Az elkészült könyvek sok-sok örömet okoznak az egész családnak, miközben az évek múlásával egyre értékesebbé válnak. Reméljük, a könyvünk által mások is kedvet kapnak majd a túrázáshoz! - mondta el Zsuzsa.

Zsuzsának van már tapasztalata a fotókönyv-készítésben, nyolcat szerkesztett már. Szívesen megmutatja őket az ismerősöknek, remélve, hogy ők is kedvet kapnak a túrázáshoz

Mi lapul Tamás hátizsákjában?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy tapasztalt túrázó mi mindent tart magánál egy-egy kirándulás alkalmával, ezért kifaggattuk Tamást. Elárulta, ő 10 km-es távra 10 literes hátizsákot visz magával, mert úgy véli: minél nagyobb a táska, annál több felesleges dolgot pakolunk bele.
* Bicska
* Fejlámpa
* Mentőfólia, aminek egyik oldala arany-, a másik ezüstszínű. Nyáron utóbbi jöhet jól, visszaveri a hőt. (Még nem volt szükségünk rá.)
* Víz (érdemes kirándulás, túrázás előtt informálódni a források helyéről)
* Élelem (mindig kiegészítve egy-két zabszelettel-müzliszelettel)
* Sótabletta vagy izotóniás ital (pótolja az izzadás során elvesztett ásványi sókat: a nátriumot, káliumot és magnéziumot)
* Esőkabát, még nyáron is, ha hegyekbe megy az ember
* Sapka, napszemüveg
* Ajakír
* Naptej
* Sebtapaszok és fertőtlenítő
* Papírtérkép (sose lehet tudni, lesz-e térerő)
* Szemeteszsák, melybe a terepen talált, oda nem illő dolgokat gyűjtjük

Most, hogy ennyi tippel gazdagodtunk, már csak a kirándulás, és az élmények megörökítése van hátra. Már pakoljuk is a hátizsákot, alig várjuk a következő túrát! Ne feledje, a természetjárást sose késő elkezdeni, ahogy a fotózást sem, elég a telefont előkapni a zsebéből!

Zsuzsanna díjnyertes CEWE FOTÓKÖNYVÉT ide kattintva tekintheti meg.