Modern receptek, látványos oldalak – letölthető CEWE receptkönyv sablon Szöllősi Kiss Orsitól

Vannak könyvek, amiket nem csak a receptek miatt szeretünk. Inspirálnak, mesélnek, gyönyörködtetnek – és közben életre keltenek egy világot. Szöllősi Kiss Orsi első CEWE receptkönyve pont ilyen: modern, könnyű ételek, gyönyörű fotók, letisztult design. A legjobb benne? Most sablonként bárki letöltheti, és megalkothatja a saját receptkönyvét.

ZÖLDSÉGEK – mi legyen az ebéd? Színes, könnyű fogások, amiket bárki elkészíthet.

A CEWE-vel nem ez az első közös projekted – ott volt például a Telepocak kampány is. Hogyan jutottatok el egy teljes receptkönyv-sorozat ötletéig?

– A CEWE régóta támogatja a Telepocak Jótékonysági kampányt, és az évek alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk. Egy beszélgetés közben meséltem, hogy szeretnék a családi kedvenceinkből összeállítani egy receptkönyvet. A nagymamám receptjei eddig cetliken lapultak egy régi szakácskönyv lapjai között, de szerettem volna szebb formában átadni őket a gyerekeimnek. Így született meg az ötlet, hogy közösen készítsük el, ráadásul receptkönyv sablonként másoknak is elérhető legyen.

Egy nyitott receptkönyv egy zöld takarón, ünnepi díszekkel és egy bögre mellett.
Telepocak – az első közös fejezet. Innen indult a történet: közös ügy, közös élmények.

Itt olvashatsz a Telepocakról.

A sorozat első darabja a Modern, könnyű ételek kategóriában készült. „ZÖLDSÉGEK” címmel. Miért ezzel indult a közös munka?

– Ismerős a klasszikus párbeszéd? „Mi legyen az ebéd?” – „Mindegy.” Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnének változatos, színes, könnyű ételeket az asztalra, de már a könyökükön jön ki a tonhalas tészta vagy a zöldséges tortilla. Ráadásul annyira egyszerűek a receptek, hogy mindenki könnyedén elkészítheti.

Friss színek, levegős oldalak, játékos tipográfia – ugyanaz az életöröm, mint az ételekben.

Milyen vizuális világot képzeltél el a könyvhöz?

– Könnyed, vidám hangulatot szerettem volna: friss színek, egyszerű, de játékos tipográfia. Azt szerettem volna, hogy a könyv hangulata ugyanazt az életörömöt sugározza, amit az ételek is.

Mézédes sült paradicsom, lágy burrata, roppanós kenyér – ennyi elég a boldogsághoz.

Milyen betűtípusokkal dolgoztál, és miért pont ezeket választottad?

– A címeket a KG One More Night betűtípussal írtam. Talpatlan, vékony, könnyed betűk – nekem nagyon tetszenek. Nyomtatott kézírás jellege miatt játékos, de nem olyan idétlen, mint a sokszor agyonhasznált Comic Sans.
– A bevezetőkhöz a KG Ten Thousand Reasons betűtípust választottam. Ez is kézírás jellegű, jól olvasható, de csak rövid szövegeknél érdemes használni. Ha ezzel írtam volna a teljes szöveget, az túl sok lett volna, de így megtöri az egyhangúságot.
– A hozzávalókhoz és a készítés leíráshoz a Segoe UI Light-ot választottam. Vékony, rendezett, csinos betű, hosszabb szövegként is jól olvasható. Nem olyan unalmas vagy elcsépelt, mint az Arial vagy a Times New Roman, és jobban illett a könyv hangulatához. Mindhárom betűtípus ingyenesen letölthető, de a CEWE FOTÓVILÁG szerkesztője önmagában is tele van szebbnél szebb fontokkal, amikkel gyönyörű könyveket lehet készíteni.

Szerkesztés a CEWE Fotóvilág szoftverben. Ne rohanj: játssz a funkciókkal, fedezd fel a felületet – a szoftver sokkal többet tud, mint elsőre gondolnád.

Milyen élmény volt a CEWE FOTÓVILÁG szoftverrel dolgozni?

– Évtizedes kapcsolatom van vele: a gyerekeim születésétől minden évben ezzel készítem a fotókönyveket és naptárakat. Azt gondoltam, már nem érhet meglepetés – de most, hogy tudtam, mások is a receptsablonomat fogják használni, új szemmel néztem rá. És így is találtam benne újdonságokat!

Azt javaslom mindenkinek: ne rohanj, előbb próbáld ki a funkciókat, fedezd fel a felületet. A CEWE FOTÓVILÁG szinte mindent tud, csak tudni kell, mit hol keressünk.

Egy maréknyi apróság: néhány borsószem, kis játék a textúrákkal, és minden a helyére kerül.

Mi az első dolog, amire figyelni kell, ha valaki otthon szeretne szép ételfotókat készíteni egy CEWE receptkönyvhöz?

– Akkor is át kell gondolni, mit szeretnénk átadni egy képpel, ha csak egyetlen ételt fotózunk. Egy receptkönyvnél, ahol sok fotó szerepel együtt, ez különösen fontos. Érdemes előre végig gondolni, mi a célja a könyvnek, milyen ételek kerülnek bele, ehhez milyen kiegészítők illenek. Például a nagyi receptjeihez jobban passzolnak a nagyi tányérjai és terítői, mint egy modern üzlet kiegészítői. A mostani könyvben szereplő könnyű, modern ételek viszont furcsán néznének ki régi, régies hangulatú tányérokban. Érdemes már az első fotó előtt összekészíteni a háttereket, tányérokat, és a későbbiekben is ezekhez, vagy legalábbis hangulatban és stílusban hozzájuk illő darabokhoz ragaszkodni.

Milyen háttereket és eszközöket használtál a könyvhöz?

– Szeretem, ha maga az étel van a középpontban, a kiegészítők maximum finoman jelennek meg. Ezért enyhén texturált, de nem hivalkodó háttereket használtam, többnyire szürke árnyalatokban. Ez kezdőknek is jó választás, mert ezzel a legnehezebb hibázni. Persze, ha egy étel kívánja, jöhet a színes tányér vagy háttér is. A könyvben például az eper piros és rózsaszín kiegészítőket kapott, az uborka pedig zöldeket. Nem azt jelenti, hogy minden epres ételt piroson kell fotózni, inkább azt, hogy meg kell találni az egyensúlyt, ami működik.

Van bevált trükköd, amit mindig előhúzol, ha friss, könnyű ételeket fotózol?

– A frissességet a fények és a színek adják. Az indirekt kemény fény gyönyörű kontrasztot ad, kiemeli az étel textúráit. Utómunkában rá lehet segíteni egy kicsit, hogy a színek teltek legyenek, de fontos, hogy sose váljanak harsánnyá.

TIPP Orsitól:

– Ha bizonytalan vagy, kezdj világosszürke hátterekkel és világosszürke vagy fehér tányérokkal – ezek szinte mindig működnek.
– Színes kiegészítőket csak akkor használj, ha tényleg hozzáadnak a kompozícióhoz.

Orsi egyik kedvence: a lila–zöld szendvics – céklakrém, friss zöldek, lágy tojás.

Hogyan döntötted el, mely receptek kerüljenek a könyvbe?

– Több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik, hogy minden étel zöldséges és könnyen elkészíthető legyen, ne igényeljen komoly konyhai rutint – ez alól talán a rizottó a kivétel, de ott igyekeztem részletesen leírni a folyamatot. A másik szempont egyértelműen a látvány volt: színes, vidám ételeket szerettem volna a könyvben látni. És van egy harmadik is, amit talán mondanom sem kell: mindegyik finom legyen. Olyan recept nem kerülhetett bele, amit én nem szeretek.

Van kedvenc recepted a könyvből?

– Az összeset nagyon szeretem, de ha ki kell emelnem, akkor kettőt mondanék. Az egyik a lila-zöld szendvics. Ennek az utóéletéről komplett sorozatom van: a lányom fogja a képen, majd hatalmas vigyorral, fülig maszatosan meg is ette. Végigfotóztam az egészet, nagyokat nevettünk közben, és szuper képek készültek. – A másik a brokkolisteak sült retekkel. A könyv készítése előtt egy barátom készített egy nagyon hasonló ebédet karfiollal. Az íze és a külseje is fantasztikus volt, de igazán emlékezetessé az a figyelmesség tette, hogy nekem főzte. A könyvben brokkolival szerepel, mert az élénkebb színe szebben mutatott a fotókon,de ízre ugyanolyan finom.

És mi a helyzet a karfiollal és a quinoával?

– A sült karfiol salátával szerettem meg magát a karfiolt – előtte a szagát sem bírtam. A quinoa salátát pedig egy ételfotós kihívásra készítettem, ahol 1300-an fotóztunk együtt. Hatalmas élmény volt, és próbáltam átadni vele az ételfotózás alapjait.

Volt olyan recept, amit többször is újra kellett fotóznod?

– Igen, Jennifer Aniston kedvenc salátája. Hiába imádom, fotón teljesen unalmasnak hatott: sok apró, színtelen hozzávaló egy tálban – nézed, és elalszol rajta. De annyira finom, hogy nem akartam kihagyni. Tavasszal beledobtam pár szem epret, amitől végre életre kelt a fotón is. Ezután már csak a megfelelő kiegészítőket kellett megtalálni: elsőre a kék szett is jó ötletnek tűnt, de végül a vadabb, piros hátteres-rózsaszín tányéros kép kerülhetett a könyvbe.

Már most mindenki kíváncsi: mire számíthatunk a következő kötetekben?

– Rengeteg ötletünk van, de ami biztos, hogy hamarosan érkezik a karácsonyi változat, tele csodálatos ünnepi süteményekkel.

Miben lesz más a hangulatuk, a vizuális világuk az első kötethez képest?

– A következő részekben is lesznek különleges betűtípusok, a tördelést pedig mindig a témához alakítom. Ami biztosan változni fog, az a fotók hangulata: egy karácsonyi sütihez egészen más világítás, kompozíció, kiegészítők és utómunka illik, mint például egy céklás rizottóhoz.

Utolsó simítások: fotók, receptek, pár jegyzet – innen már csak egy kattintás és készül a következő receptkönyv.

Orsi receptkönyve nem csak egy gyűjtemény modern, könnyű zöldséges ételekből. Ez a könyv arról szól, hogy az egyszerű fogások is lehetnek látványosak, stílusosak és tele lehetnek élettel. A CEWE receptsablonnak köszönhetően pedig mindez bárki számára elérhető: most te is megőrizheted a saját családi kedvenceidet olyan formában, ami évek múlva is örömet okoz majd.

Nekem ezek a könyvek mindig egy kicsit időutazások. Ha majd a gyerekeim fellapozzák őket, újra átélhetik a közös főzéseket, a mosolygós, maszatos pillanatokat – és remélem, egyszer ők is továbbadják a sajátjaikat.”

Lapozd végig a könyvet online, és nézd meg oldalról oldalra, milyen lesz a saját CEWE receptkönyved.

Hogyan töltheted le a CEWE receptkönyv sablont?

Most te is elkészítheted a saját receptkönyved Orsi sablonjából – egyszerűen, pár lépésben:

  1. Töltsd le a CEWE FOTÓVILÁG szoftvert a számítógépedre.
  2. Töltsd le a „ZÖLDSÉGEK” sablont Szöllősi Kiss Orsi összeállításában.
  3. Az mcfx fájra dupla kattintással nyisd meg a könyvet a szoftverben.
  4. Írd át a szövegeket, cseréld a fotókat a sajátjaidra – vagy használd úgy, ahogy van.

Ennél egyszerűbben nem is lehetne receptkönyvet készíteni. A receptkönyv sablon abban segít, hogy a családi kedvenceid méltó formát kapjanak, és igazi kincsként éljenek tovább.